Op 4 mei (maar ook op vele andere onbestemde plekken in de tijd) gaan mijn gedachten naar Marius Prein, de ‘wereldberoemde’ poppenspeler uit Doetinchem. Grondlegger van Het Land van Jan Klaassen en grote vriend van ieder kind die open staat voor poppentheater, verhalen en verwondering. Wat niet iedereen weet is dat Marius een Auschwitz-verleden heeft, waar hij familie verloor. Het bleef hem iedere nacht achtervolgen o.m. in de vorm van nachtmerries. Over deze nachtmerries heeft hij theatervoorstellingen gemaakt. Voor een aantal voorstellingen heb ik de belichtingstechniek gedaan. Een aantal voorstellingen werden op scholen gegeven – en dát vond ik al heftig. De door hem op het podium herbeleefde nachtmerries waren zò indrukwekkend…De (voor mij) meest indrukwekkende voorstelling van hem vond plaats in de theaterzaal van het Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon.Dichterbij de emoties en de trauma’s van overlevenden van de Shoah ben ik nooit gekomen en zal ik ook nooit komen. Dank je, Marius, dat ik er bij mocht zijn…