Ik verbaas me een beetje over weer eens een bericht van Willem Engel, waarin hij de watersnoodramp in nl/belg/brd een”hoax’ noemt. Nu zijn we van Willem Engel wel wat gewend als het gaat om het quasi-intellectuele gebazel over complottheorien, over ‘great reset-pogingen’, over het ontkennen van covid en zo verder… Ik verbaas me daarover maar een beetje. Over hoe een mens, die toch academisch geschoold is, zo van het padje af kan raken. Daar zit ongetwijfeld iets pathologisch achter, maar ja, die Engel laat zich écht niet vrijwillig onderzoeken door wetenschappers van het Pieter Baancentrum, hoewel ik in dat geval zeer benieuwd zou zijn naar de onderzoeksresultaten. Willem Engel heeft volgens de wikipedia biofarmacie gestudeerd en begon ooit aan een promotie-onderzoek naar aerosolen. Misschien heeft hij de onderzoeksmethodiek van medicijnontwikkeling niet zo goed begrepen en experimenteerde hij zelf maar met medicijnen, omdat alle rhesusapen tegen alle afspraken in het loodje legden. Hij begon toch maar een dansschool voor Braziliaans dansen. Was-ie dat maar blijven doen. Kan best gebeuren, toch, dat een geschoold iemand onverwacht een onverwachte afweg in het leven neemt. Volgens mij gebeurt dat dagelijks en is dan zaak om tijdig even stil te staan en gezond te gaan reflecteren. Dat laatste lijkt Engel niet te kunnen. Ik denk ook niet dat er in Huize Engel een spiegel hangt. Waar kennen we dat van? Huize Dracula of Drakenstein? Of zoiets…Meer nog verbaas ik me over de bereidheid van diverse media om verslag te doen van de persconferenties van de President van Viruswaanzin! Ieder zichzelf respecterend journalistiek medium maakt zich volkomen belachelijk als zij het quasi-intellectuele gebazel van Engel serieus zou gaan ‘coveren’. Om met Louis van Gaal te spreken: “Ben ik nou zo slim of zijn hunnie nou zo dom?” Mensen, gebruik nou eens je gezonde verstand!Maar ja, er zijn ook mensen die al tien jaar lang in Mark Rutte geloven. Het land is naar de gallemiesen bezuinigd (op élk terrein!), maar we blijven vrolijk op Mark Rutte stemmen. De man, de wannabe-staatsman, die serieus zegt: “als je visie wilt, moet je naar de opticien.”Hoever staat die Mark Rutte dan eigenlijk af van een nep-academische randdebiel als W. Engel. In welke werkelijkheden leven die mensen? Hoe kun je serieus een land leiden naar een weg uit de meest existentiële crises, die Nederland, de wereld zelfs, ooit bedreigd hebben en dan zeggen dat je vooral geen visie moet hebben? De wereld staat in brand en het beste dat Rutte weet te bedenken is flappentapje spelen voor multinationals, de belangen van Nederlandse economie (lees: de materiële welvaart voor de rijken) hoger achten dan het managen van crises als klimaatcrises, stikstof-crisis, ecologie-crisis en ga zo maar door… De overeenkomst met Engel is dat Rutte zijn eigen werkelijkheid creëert en daarin blijft geloven. Stapels met wetenschappelijk verantwoorde noodsignalen over crises worden onderin een bureaulade gelegd, zodat Mark weer verder kan dromen van Rutte IV. Het probleem van vele Nederlanders is dat zij dit pikken. Het probleem van vele Nederlanders is dat dit zij niet bereid zijn om over het gebazel van Rutte heen te kijken om te zien hoe de wereld écht in elkaar zit. Hoe groot de existentiële noden van de mensheid zijn. Rutte en Engel verschillen niet veel van elkaar. Ik stem de volgende keer op Willem Engel voor minister-president. Gaat de wereld in ieder geval met een swingende samba ten onder…